Catedrala ortodoxă "Sf. Ierarh Nicolae"


Categorie: Catedrale
Perioada: 1906-1917
Importanta: B
Cod LMI: GL-II-m-B-03032
Adresa: Str. Domnească 104
Localitate: municipiul GALAŢI
Judet: Galati
Regiune: Moldova

Imagini

Catedrala ortodoxă Catedrala ortodoxă Catedrala ortodoxă Catedrala ortodoxă

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

Frunza Bogdan / 28-Apr-2010

Mandria orasului Galati.

emilia / 08-Jun-2009

Catedrala episcopala din Galati, cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae", a fost zidita la staruinta episcopului Pimen Corcescu, care a obtinut terenul si a intocmit planurile cladirii cu arhitectii P. Antonescu si I. Burciu.
Temelia s-a pus in 27 aprilie 1906. Zidirea, impodobirea si pictarea catedralei s-a prelungit pana in 1917 sub pastorirea episcopului Nifon Niculescu.
Sfintirea s-a facut in august 1917, in timpul luptelor de la Marasesti. A fost consolidata si sfiintita din nou in 1936 de episcopul Cosma Petrovici.
Cutremurul din 1940 a ruinat-o si a fost parasita. In 1950 la indemnul Patriarhului Justinian Marina si episcopului Chesarie Paunescu, s-a facut restaurarea, fiind sfintita din nou in iulie 1957.
Proiectul de restaurare a fost semnat de arhitectul Stavru Cotifide si inginer E. Tataru. Lucrari de renovare s-au mai facut si in anul 2000.
Catedrala este din zid, in forma dreptunghiulara, inalta, spatioasa, compartimentata in Altar, naos si pronaos.
Are un pridvor deschis, sustinut de opt coloane mari, ornamentate cu sculptura in partea superioara si o turla mare pe naos, strajuita in dreapta si in stanga de alte doua mai mici, ambele infundate.
Catapeteasma este din lemn sculptat. Pictura terminata in 1917, a fost opera pictorului Costin Petrescu. La restaurarea din 1951-1957 a fost refacuta in intregime de Ghita Popescu si Niculina Dona.
In august 1995, profesorul Condurache a condus alte lucrari de restaurare a picturii.
Catedrala adaposteste 12 particele din Sf. moaste a celor 12 Sfinti pictati pe peretele dinspre naos: Sf. Ioan Scararu, Sf. Eustatiu, Sf. Haralambie, Sf. Eftimie cel Mare, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Stefan, Sf. Maria Magdalena, Sf. Pantilimon, Sf. Ioan Hrisostom, Sf. Ignatie Teofanul si Sf. Ioan Damaschin.
 ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti )